Chcesz elegancko przyjąć gości? Zastanawiasz się, jak to zrobić? Niezależnie od okazji, możesz postawić na stylowe nakrycia stołu - to rozwiązanie sprawdzi się w każdej sytuacji. Chcesz mieć pewność, że jesteś dobrze przygotowana na różne okazje? Zaopatrz się w klasyczną zastawę stołową. Ponadczasowy komplet porcelany przyda się zarówno podczas spotkań świątecznych jak i ważnych uroczystości rodzinnych. Eleganckie nakrycie stołu wymaga, aby zastawa stołowa, obrus i dekoracje stanowiły spójną całość. Jeśli nie masz pewności, czy uda Ci się nakryć stół naprawdę elegancko, wybierz ponadczasowe rozwiązania. Biała porcelana, klasyczny biały brus, szklany wazon z kwiatami - to zestaw, który zawsze prezentuje się nienagannie.
Zasadniczo udekorowanie stołu nie jest skomplikowane. Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad. Naprawdę warto, bo elegancko, klasycznie nakryty stół robi duże wrażenie na gościach. W zależności od tego, ile potraw planujesz zaserwować, możesz zdecydować się na nakrycie stołu proste albo rozszerzone. Proste nakrycie wiąże się z mniejszą liczą sztućców. Pamiętaj, że także ozdobne nakrycie stołu powinno być dopasowane do ilości oraz rodzaju dań, które zamierzasz podać swoim gościom.
Bardzo ważne jest właściwe ustawienie talerzy na stole. Odpowiednie nakrycie stołu oznacza de facto, że każdy talerz ma swoje miejsce. Zacznij od ustawienia dużego płaskiego talerza - powinien znajdować się mniej więcej w odległości 1 cm od brzegu stołu. Od razu warto zaznaczyć, że ten duży talerz, nazywany również talerzem serwisowym lub jako podkładki pod talerze, nie jest przeznaczony do spożywania dań. Tzw. podtalerz ustawia się w celu wyznaczenia miejsca nakrycia dla każdego gościa. Na podtalerzu postaw talerz obiadowy, a nim z kolei talerz na zupę albo sałatkę. W lewym górnym rogu nakrycia powinien znaleźć się mniejszy talerz przeznaczony na pieczywo i masło.
Nakrycie stołu powinno się nie tylko świetnie prezentować, ale także zapewnić gościom pełen komfort. Pomiędzy poszczególnymi nakryciami musi znajdować się taki odstęp, aby każdy z uczestników przyjęcia miał swobodę ruchów.
Nie da sie ukryć, że aby stół był nakryty pięknie na każdą okazję, niezbędny jest serwis obiadowy.
W zestawach większych znajdują sie również dodatkowe elementy, jak waza, sosjerka, półmiski czy miski. Wszystko po to był stół tworzył jednakową spójną całość.
Ułóż sztućce w kolejności serwowania posiłków. Po lewej stronie dużego talerza połóż widelec. Najbliżej talerza widelec do mięsa, w środku do dań rybnych, a następnie mały widelec do sałatek. Po prawej stronie naczynia powinny zostać położone noże i łyżki. Najbliżej talerza połóż nóż do mięsa, później do ryb i w końcu do sałatek. Na skraju powinna znaleźć się łyżka do zupy. Nie zapomnij o przygotowaniu sztućców do deserów. Łyżeczkę i widelczyk do ciasta układamy nad dużym talerzem. Położona wyżej łyżeczka powinna być zwrócona w lewo, a widelczyk w prawo.
Zobacz również: jak nakryć stół do kawy i ciasta
wymaga nie tylko stosowania się do zasad savoire vivre-u, ale także dużej precyzji. Przed przybyciem gości upewnij się, że krawędzie rozłożonych na stole sztućców układają się w jedną linię, którą wyznacza dolny brzeg talerza serwisowego.
Na stole powinny znaleźć się również wysokiej jakości kieliszki. Pamiętaj, że przy jednym nakryciu nie może znaleźć się ich więcej niż cztery. Co istotne, kieliszki powinny stać z prawej strony w górnym rogu talerza. Aby całość prezentowała się elegancko, możesz ustawić szkło w linii ukośnej. Najwyższym punktem jest w tym przypadku szklanka do napojów (nad łyżeczką i widelczykiem do deserów), niżej po prawej stronie powinien znaleźć się kieliszek do czerwonego wina, jeszcze niżej pod skosem kieliszek do białego wina.
W przypadku podania dania głównego na środku stołu powinien znajdować się elegancki obrus. Oprócz wymienionych wyżej rzeczy pamiętaj również aby podać gościom także serwetki. Uwagę należy skupić również na dekoracje na stół, które możemy dostosowywać kolorystycznie do naszej zastawy.