Lody to ulubiony deser wielu dzieci i dorosłych. Planujesz wkrótce urządzić imprezę ze znajomymi, eleganckie kameralne przyjęcie lub urodziny Twojego dziecka? Jeśli zaserwujesz gościom lody, masz pewność, że deser będzie smakował każdemu. Jak podawać lody? Jakie naczynia i dodatki się sprawdzą? Jeśli zadajesz sobie te pytania, dobrze trafiłaś. Podpowiemy Ci, co zrobić, aby serwowane przez Ciebie desery lodowe były nie tylko pyszne, ale także pięknie się prezentowały.
Obecnie zakup lodów na domowe przyjęcie nie jest żadnym problemem. W sklepach spożywczych znajdziesz wiele różnych smaków, możesz zdecydować się zarówno na bezpieczną klasykę, jak lody waniliowe, śmietankowe lub czekoladowe, jak i na bardziej oryginalne smaki. Dużą popularnością cieszą się sorbety owocowe, które świetnie orzeźwiają w upalne, letnie dni. Latem chętnie odwiedzamy lodziarnie, gdzie można zamówić desery lodowe zarówno w fantazyjnych pucharkach, jak i kruchych wafelkach. W każdej kawiarni można także zamówić pięknie podane desery ze smacznymi dodatkami. A jak właściwie zaczęła się historia lodów? Od jak dawna zajadamy się tym pysznym, zimnym deserem?
Pewnie zaskoczy Cię fakt, że pierwsze lody były podawane już przed ok. 5 000 lat temu w Chinach. Wtedy to przygotowywano desery owocowe z dodatkiem lodu lub zmrożonego śniegu. W okresie późnego średniowiecza oraz renesansu zaczęto dodawać kruszony lód do lemoniady i innych napojów - takie desery serwowano we Włoszech. Warto zaznaczyć, że lody w tamtym okresie nie przypominały zbytnio deserów lodowych, które spożywamy obecnie. Ich skład obejmował wodę, cukier oraz soki owocowe. Z czasem jednak zaczęto produkować lody wodne i sorbety o stałej konsystencji. Aksamitne desery lodowe zawierające śmietankę pojawiły się jeszcze później. Jako ciekawostkę można dodać, że pierwsza lodziarnia została otwarta we Francji w 1660 roku. W połowie XIX wieku wynaleziono ręczną maszynę do lodów, wprowadzono na rynek pierwsze chłodziarki. Z czasem zaczęto produkować także lody w formie popularnych rożków oraz na patyku.
Warto podkreślić, że już w XVIII wieku bardzo chętnie eksperymentowano ze smakami lodów. W książce kulinarnej napisanej przez francuskiego cukiernika w latach sześćdziesiątych XVIII wieku opisane zostały m.in. lody o smaku pistacji, goździków, kwiatu pomarańczy, płatków róż, karmelu, fiołków, a także ananasa.
Niezależnie od tego, czy chcesz podać lody jako deser dla domowników czy też planujesz je zaserwować podczas przyjęcia, warto zastanowić się nad wyborem odpowiednich naczyń. Desery lodowe najlepiej prezentują sie w charakterystycznych pucharkach, które pozwalają na atrakcyjne wyeksponowanie udekorowanych różnymi dodatkami gałek. Obecnie możesz znaleźć w sklepach pucharki do lodów ze szkła, porcelany, stali nierdzewnej, plastiku, a także papieru. Z pewnością uda Ci się dobrać praktyczne naczynia, które będą odpowiadać Twoim potrzebom.
A może jeszcze nie kupiłaś gustownych pucharków, ale mimo to chcesz podać lody? Z pewnością masz w domu naczynia, które pozwolą Ci na eleganckie zaserwowanie tego popularnego deseru. Pamiętaj jednak, że nie powinnaś sięgać po przypadkowe rozwiązania. Do podania lodów możesz wykorzystać miseczki i salaterki porcelanowe lub kieliszki, będą się w nich świetnie prezentować. Zachęcamy Cię jednak do uzupełnienia Twojej zastawy stołowe o eleganckie pucharki do lodów. Na pewno przydadzą się cię nie raz. Nie tylko do serwowania lodów, ale także i innych deserów z owocami, bakaliami, bitą śmietaną itd.
Jak już wspomnieliśmy, na rynku dostępne są pucharki do lodów z różnych materiałów. Niezależnie od tego, czy preferujesz klasyczne eleganckie nakrycie stołu czy może bardziej nowoczesny styl, możesz wybrać pucharki do deserów, które przypadną Ci do gustu. Dużą popularnością cieszą się:
Nie da się zaprzeczyć, że udekorowany deser lodowy z owocami i bitą śmietaną będzie wyglądał najlepiej w pucharku. Tego typu desery należy podawać zarówno w domu, swoim bliskim, jak i na przyjęciu z długą, stalową łyżeczką koktajlową. Taka łyżeczka będzie bardzo dobrym dodatkiem do eleganckich pucharków ze szkła oraz porcelany. Jeśli natomiast zdecydujesz się na nowoczesne, kolorowe naczynia plastikowe, możesz dołączyć do nich kolorowe długie łyżeczki z plastiku, dopasowane kolorystycznie do pucharków. Podczas przyjęć ogrodowych i pikników sprawdzą się papierowe kubeczki do lodów. Jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, możesz podać lody z małymi plastikowymi patyczkami - takimi, jak w lodziarniach.
Z czym podawać lody? Tak naprawdę możesz zdecydować się na najróżniejsze dodatki i tym samym wyczarować desery lodowe, które zachwycą nie tylko kubki smakowe, ale także oczy Twoich gości. Bita śmietana, sosy owocowe, świeże owoce, rodzynki, wiórki kokosowe, dekoracyjne wafelki, ciasteczka, listki mięty itd. - jest bardzo wiele możliwości. O popularnych dodatkach do deserów dowiesz się jednak więcej w dalszej części tego wpisu.
Chcesz podać niezbyt duże porcje lodów podczas imprezy? Zależy Ci na tym, aby deser prezentował się elegancko? W takim razie zdecydowanie zachęcamy Cię do wypróbowania klasycznych kieliszków do Martini, które jak najbardziej sprawdzą się jako małe pucharki do lodów. Kieliszki do Martini, wykonane z cienkiego, przejrzystego szkła, z wysoką nóżką umożliwią Ci eleganckie podanie niewielkich deserów lodowych. Dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznych pucharków, podawaj lody w kieliszkach razem ze stalową łyżką koktajlową. Deser możesz udekorować sosem, wisienką, rurką lub bitą śmietaną. Niewiele potrzeba, aby pięknie się prezentował - dobrej jakości kieliszek z przejrzystego szkła sam w sobie stanowi zwracającą uwagę dekorację.
Desery lodowe serwuje się zwykle w pucharkach lub wafelkach. Jeśli jednak chcesz poczęstować gości lodami z kawałkiem szarlotki lub tarty owocowej, postaw na talerzyki deserowe z porcelany lub szklane talerze i patery. Płaskie talerzyki mają na tyle duża powierzchnię, że możesz podać lody z ciastem i w dodatku elegancko je udekorować. Serwując lody z ciastem, pamiętaj, że musisz podać gościom nie tylko łyżeczki koktajlowe, ale także widelczyki. Aby cały deser prezentował się atrakcyjnie, możesz podać go z kawałkami owoców, listkami mięty itd. Na talerzu możesz wykonać wzór z sosów owocowego, karmelowego lub czekoladowego.
Imprezy dla dzieci nie mają zbyt formalnego charakteru. Możesz zatem podać lody, używając w tym celu wafelków. Bez problemu uda Ci się nabyć wafelki do lodów zarówno w kształcie klasycznego rożka, jak i waflowej miseczki. Warto podkreślić, że lody podane w wafelku zwykle bardzo dobrze się prezentują, co więcej, sam wafelek może być dodatkowym przysmakiem dla małych uczestników imprezy. Do lodów w wafelku możesz dołączyć zwykłe patyczki z plastiku.
Innym rozwiązaniem mogą być kolorowe plastikowe kubeczki lub miseczki. Różne kolory będą fajną dekoracją i dodatkowo dzieci po kolorze będą mogły rozpoznać swój lód. Naczynia plastikowe to świetne rozwiązanie na przyjęcia dla dzieci. Wykorzystasz je później na wypad na piknik czy grilla w ogrodzie.
Chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnym deserem? W takim razie zrezygnuj z tradycyjnych pucharów, miseczek lub kieliszków... i podaj lody we wnętrzu wydrążonych owoców! W wydrążonych arbuzach i melonach lodowe desery serwowali już starożytni Rzymianie. Spróbuj tego sposobu! Zamiast pucharków możesz wykorzystać wydrążone połówki jabłka, ananasa, melona, papaję, marakuję lub pomarańczę. Jeśli chcesz zaserwować lody w wydrążonych cytrusach, pamiętaj jednak o tym, aby napełniać je najwcześniej godzinę przed podaniem. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie gorycz w skórce cytrusów może negatywnie wpłynąć na smak deseru.
Oryginalnym i bardzo smacznym sposobem podania lodów na przyjęciu jest również zaserwowanie ich w kubeczkach z ciasta biszkoptowego lub wydrążonych muffinach. Oczywiście przygotowanie takiego przysmaku jest dość pracochłonne, jednak zachwyt gości z pewnością wynagrodzi Ci Twój trud.
Innym rozwiązaniem są małe słoiczki deserowe. To rozwiązanie, które cieszy się dość dużą popularnością od kilku sezonów. Szklane słoiczki pozwolą Ci na wyeksponowanie deserów. Możesz ułożyć np. lody, owoce, polewę itd., warstwowo - taki deser będzie wyglądał bardzo efektownie. Dodatkowo słoiczki deserowe możesz udekorować kolorową wstążką.
Z czym podawać lody? Jak je udekorować, aby atrakcyjnie wyglądały i były naprawdę pyszne? Przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie popularnych dodatków do deserów, które pomogą Ci olśnić gości. Serwując lody, możesz wykorzystać:
Chcesz, aby przygotowane przez Ciebie desery lodowe wyglądały tak, jak te serwowane w kawiarniach? W takim razie musisz zadbać o szczegóły. Nie tylko wybór odpowiedniego naczynia oraz dodatków do lodów jest ważny. Aby lody dobrze się prezentowały, gałki muszą mieć atrakcyjny kulisty kształt. Wbrew pozorom nie tak trudno go osiągnąć. Przyda Ci się jednak dobra łyżka do lodów, czyli gałkownica. Z jej pomocą uformujesz kształtne kulki lodów, które będą się ładnie prezentować w szklanych pucharkach, kieliszkach, a także słodkich wafelkach.
Obecnie możesz zdecydować się na łyżki do lodów zarówno ze stali, jak i tworzywa sztucznego. Gałkownice mają ostre brzegi, dzięki którym bez problemu wbijają się w zmrożone lody w zbiorczym opakowaniu. Bardzo często łyżki do lodów mają specjalny przycisk, z pomocą którego można wypchnąć porcję lodów, co ułatwia nałożenie ich do pucharka. Warto dodać jeszcze, że gałkownica przyda Ci się nie tylko do przygotowywania deserów, ale także do nakładania miąższu owoców, ryżu lub pure ziemniaczanego na talerz.
Przy wyborze gałkownicy musisz zwrócić uwagę na jej pojemność. Zastanów się, czy wolisz większe czy mniejsze gałki lodów. Jak już wspomnieliśmy, na rynku dostępne są łyżki do lodów metalowe i plastikowe. Modele ze stali nierdzewnej są bardziej wytrzymałe.
W naszym artykule wspomnieliśmy już, jakie łyżeczki nadają się do jedzenia deserów lodowych. Czas na krótkie podsumowanie. Na pewno zależy Ci na tym, aby zrobić dobre wrażenie na gościach. Dopasuj zatem łyżeczkę do formy podania deseru lodowego. Proponujemy Ci następujące rozwiązania:
Mamy nadzieję, że nasz artykuł dostarczył Ci przydatnych informacji na temat prawidłowego serwowania lodów. Wiesz już, jak podawać lody na eleganckich przyjęciach oraz podczas mniej zobowiązujących okazji. Przekonaj się sama, że lody z odpowiednio dobranymi dodatkami, to deser, który będzie smakował zarówno dorosłym, jak i dzieciom!