Zupa to bardzo popularne danie obiadowe. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze można ją z powodzeniem wykorzystać jako sposób na przemycenie większej ilości warzyw w codziennej diecie. Gorąca zupa to danie, które najczęściej serwuje się przed głównym daniem obiadowym. Zwykle zupa jest stosunkowo niskokaloryczna, zatem nadaje się też dla osób dbających o linię. Co istotne, ze względu na to, że zwykle w zupach znajdziemy sporo warzyw i aromatycznych przypraw, porcja lekkiej zupy może dostarczyć sporo cennych składników odżywczych. Jak serwować zupy? Jakie naczynie do podawania zupy będzie najlepsze? Wiele zależy od tego, o jaki rodzaj zupy chodzi. Do popularnych zup zaliczają się: tradycyjne (gęste lub lekkie), zupy w formie kremu, z dodatkami np. pasztecikami, ziemniakami, groszkiem ptysiowym.
Przy wyborze odpowiedniego naczynia do podawania zupy warto wziąć pod uwagę zasady savoire-vivre'u. W naszym artykule podpowiemy Ci, jak zaserwować zupę w elegancki sposób oraz gdzie powinna znajdować się łyżka do zupy. Dowiesz się, jak właściwie podać zupy zapiekane, zupy jarzynowe, rosół z makaronem, świąteczny barszcz z uszkami, z dodatkiem pokrojonego mięsa lub zupy bez żadnych dodatków czy zupy podprawione śmietaną. Ta wiedza przyda Ci się nie raz, gdy zaprosisz gości na bardziej uroczysty obiad. Zasadniczo zupy można podawać w:
Zgodnie z zasadami savoire-vivre'u różne rodzaje zupy powinny być podawane w różnych naczyniach. Poniżej dowiesz się, jaki wybór będzie właściwy. Oto sposoby podawania zup.
Jeśli planujesz zaserwować zupę podczas bardziej licznego spotkania towarzyskiego, warto rozważyć użycie ozdobnej wazy. Napełnioną zupą wazę możesz po prostu postawić na środku stołu, a goście sami będą napełniać swoje talerze. Warto podkreślić, że podawanie zupy z wazy uchodzi za bardzo eleganckie. Waza to naczynie, które sprawdzi się w przypadku zup klarownych i podprawionych. Jeśli zatem planujesz podać gościom zupy czyste jak tradycyjny rosół, elegancka waza będzie na miejscu. Obecnie na pewno uda Ci się znaleźć wazy do zupy porcelanowe lub ceramiczne, które z pewnością będą ozdobą nakrytego stołu. Dobrym rozwiązaniem są białe wazy porcelanowe, ponieważ pasują one praktycznie do każdej aranżacji stołowej. Wolisz bardziej nowoczesne naczynia? W takim razie możesz postawić na gładką porcelanę bez zdobień (takie naczynia znajdziesz m.in. w ofercie renomowanej firmy Ćmielów). Wolisz tradycyjny design? Biała waza ozdobiona złotym prążkiem lub delikatnymi żłobieniami powinna Ci przypaść do gustu.
Standardowo zupy jemy z głębokich talerzy. To naczynia do zup z dodatkami. W głębokim talerzu możesz podać np. rosół z makaronem, barszcz czerwony z uszkami oraz zupy z kołdunami, mięsem, kluseczkami czy warzywami. Talerz głęboki nadaje się również do podawania chłodników. Warto zaznaczyć, że klasyczne głębokie talerze do zup to naczynia, które większość z nas wykorzystuje do podawania zup na co dzień. Nic w tym zaskakującego - głębokie talerze to standardowy element każdej zastawy stołowej. Na rynku dostępne są talerze do zupy ze szkła, ceramiki oraz talerze z porcelany. Klasycznym rozwiązaniem, które cieszy się niezmiennie od lat dużą popularnością, są eleganckie talerze głębokie z porcelany. Te sprawdzą się podczas bardziej eleganckich okazji. Na co dzień możesz jak najbardziej wybrać kolorowe talerze ceramiczne, obecnie modne są talerze w odcieniach pastelowych.
Na elegancko nakrytym stole ważne jest odpowiednie ułożenie naczyń i sztućców. Serwując gościom zupę w głębokim talerzu, pamiętaj o tym, że absolutnie nie powinno się kłaść łyżki na pustym talerzu (jeśli goście sami nalewają zupę z wazy) ani też zanurzać jej w nalanej już zupie. Łyżkę powinnaś położyć z prawej strony talerza.
Jako naczynie do podawania zupy sprawdzi się również elegancka miseczka z porcelany lub ceramiki. To idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zaserwować swoim bliskim lub gościom gęstą zupę krem. Dodatki w postaci groszku ptysiowego albo grzanek możesz podać osobno. Miseczki o klasycznym kształcie są najlepszym rozwiązaniem do serwowania zup azjatyckich. Estetyczne miseczki, które będą pasować do Twojej jadalni, możesz znaleźć u wielu producentów ceramiki i porcelany. Z pewnością uda Ci się wybrać naczynia, które naprawdę Ci się spodobają. Dostępne są zarówno klasyczne owalne miseczki, jak i na modele o bardziej nowoczesnej estetyce, które zwracają uwagę swoim czworokątnym kształtem. Miseczki i salaterki porcelanowe po obiedzie możesz wykorzystać do podawania przekąsek domownikom.
Bulionówka z uszkami, nazywana także barszczówką lub flaczarką, to naczynie do podawania zupy, które najczęściej używane jest podczas eleganckich obiadów czy uroczystych spotkań świątecznych. Bulionówki wyglądają jak małe, głębokie miseczki z dwoma uszkami. Przeznaczone są do serwowania zup bez dodatków - bulionu, barszczu, a także niektórych chłodników. Naczynie stawia się na talerzu wyłożonym serwetką, łyżkę należy położyć standardowo po prawej stronie nakrycia. Jeśli chcesz podać do zupy paszteciki lub inne pyszne dodatki, użyj osobnego talerzyka, postaw go po lewej stronie bulionówki.
Chcesz poszerzyć swoją zastawę stołową o stylowe bulionówki? Na pewno znajdziesz naczynia z ceramiki lub porcelany, które sprostają Twoim oczekiwaniom. My zachęcamy Cię do wyboru białej porcelany. Bulionówek używa się obecnie właściwie wyłącznie podczas bardziej uroczystych spotkań towarzyskich, które wiążą się z użyciem odświętnej zastawy stołowej. Do takiej zastawy będą idealnie pasować białe porcelanowe naczynia - dostępne są zarówno modele bez żadnych dekoracji, jak i ozdobione złotym prążkiem lub delikatnymi żłobieniami.
Interesującym rozwiązaniem, jeśli chodzi o serwowanie zup, są filiżanki. Od klasycznych filiżanek do kawy różnią się one przede wszystkim pojemnością. Naczynia do podawania zupy mają zazwyczaj pojemność ok. 400-500 ml. W filiżance tego rodzaju możesz podać zupy czyste oraz zupy-kremy. Podobnie jak bulionówkę filiżankę z zupą powinnaś postawić na spodeczku wyłożonym serwetką. Łyżeczkę deserową połóż po prawej stronie nakrycia. Dodatki takie jak grzanki lub groszek ptysiowy możesz dosypać do zupy. Pamiętaj jednak, aby zrobić to tuż przed samym podaniem, aby grzanki i groszek zachowały swoją charakterystyczną kruchość.
A może chcesz podać gościom tzw. zupę specjalną? Zupy specjalne to dania, których główny składnik jest uważany za prawdziwy specjał. Do zup specjalnych zalicza się np. zupę rakową, homarową, żółwiową, z jaj przepiórczych. Takie zupy serwuje się w mniejszych filiżankach, które ustawia się na talerzyku bez serwetki.
Masz ochotę na zupę zapiekaną? W takim razie potrzebujesz gustownych kokilek. Kokilki to naczynia ceramiczne, porcelanowe lub kamionkowe, które bezpiecznie możesz wstawić o piekarnika, aby zapiec zupę. Najczęściej zapiekane są zupy serowa i cebulowa. Zupę w kokilce zapiekasz, a następnie serwujesz w tym samym naczyniu na stół. Kokilki to niebyt duże naczynia - służą do zapiekania jednej porcji dania. Jeśli chcesz mieć pewność, że wybrane przez Ciebie kokilki będą pasowa także do eleganckiej zastawy, wybierz białe naczynia.
A może chcesz zaskoczyć swoich gości? W takim razie zamiast zwykłego naczynia do zup możesz wykorzystać chociażby miseczki chlebowe. W wydrążonym chlebie możesz zaserwować tradycyjny żur albo barszcz biały. Do niebanalnego podania kremów warzywnych i chłodników możesz natomiast wykorzystać wydrążone cukinie lub dynie - będą sie świetnie prezentować na stole podczas przyjęcia w ogrodzie. Chłodniki, popularne latem, możesz zaserwować także w niedużych dekoracyjnych słoiczkach.
Mamy nadzieję, że dowiedziałaś się z naszego artykułu, w czym serwować zupy. Z pewnością powinnaś zaopatrzyć się w klasyczną zastawę stołowa, która obejmuje głębokie talerze do podania zupy. Z czasem możesz poszerzyć swoją zastawę o kokilki, bulionówki, duże filiżanki do podania zupy itd. W miarę możliwości zachęcamy Cię do zakupu naczyń w podobnej kolorystyce, które będą tworzyć spójną całość i pozwolą Ci na eleganckie nakrycie stołu niezależnie od okazji. Zupy podawane w taki naczyniach będą prezentować się znakomicie. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu internetowego amart.pl. Znajdziesz u nas naczynia do podawania zup z ceramiki i porcelany, zarówno klasyczne, jak i bardziej nowoczesne. Mamy nadzieje, że zupy podawane w opisany przez nas sposób będą lepiej smakować:)