Z pewnością większość z nas uwielbia ten moment, gdy po domu rozpływają się piękne zapachy pochodzące z kuchni. Pieczone potrawy mają niepowtarzalny aromat i smak, który zachwyca podniebienie. Już sam zapach pieczonego dania sprawia, że stajemy się głodni… Pieczenie jest bardzo zdrowe. W piekarniku można przygotować właściwie wszystko. Od ciast, przez tarty i pizze, po chleb. Sprawdź, w czym najlepiej piec różnego rodzaju potrawy.
Chcąc być mistrzem w kuchni należy mieć chociaż podstawowe pojęcie o blachach do pieczenia, które bez wątpienia przydadzą się w każdym domu, również w Twojej kuchni, niezależnie od tego, czy są tam wielbiciele dań wytrawnych czy słodkich. Blachy do wypiekania ciast i innych dań są dostępne w różnych rozmiarach i różnych kształtach. Ich szerokie zastosowanie pozwoli Ci przyrządzić wiele pysznych posiłków zarówno na słodko, jak i na słono.
Wyróżniamy kilka rodzajów blach do pieczenia ciasta i innych potraw ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane:
Istotny jest również kolor blachy do pieczenia:
Bez nich trudno wyobrazić sobie pieczenie. Tradycyjne, prostokątne, duże formy do pieczenia ciasta są znane każdemu z nas. W nich upieczesz tradycyjny sernik czy drożdżowiec z owocami oraz wiele innych, pysznych ciast, które umilą Tobie i Twoim najbliższym popołudnia przy kawie i herbacie. A do upieczenia ciasta na szczególne okazje, takie jak urodziny czy imieniny przydadzą Ci się okrągłe tortownice z odpinanym brzegiem.
Chleb i świąteczny keks z bakaliami wymagają odpowiedniej formy do pieczenia. Najlepiej do tych wypieków sprawdzi się podłużna, prostokątna forma z wysokimi brzegami. W takiej formie upieczesz również pasztet.
Te małe łakocie świetnie sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. W celu ich upieczenia przyda Ci się blaszka ze specjalnymi otworami na ciasto lub silikonowe foremki. W ich środek warto włożyć papierowe papilotki do muffinek. Zapobiegnie to przypaleniu, a po wyjęciu z piekarnika takie babeczki będą się ładnie prezentować.
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tradycyjnej baby piaskowej, majonezowej czy serowej. Do jej upieczenia świetnie sprawdzi się stalowa forma z karbowanymi brzegami i kominem. Warto również wypróbować formę non-stick. Uwaga! Możesz upiec babkę nawet, jeśli nie masz piekarnika. Babka gotowana smakuje równie dobrze. Przepyszną babę gotowaną przyrządzisz w specjalnej formie z pokrywką.
Pizza to potrawa, którą najczęściej jadamy na mieście. Jednak domowa pizza smakuje o niebo lepiej. Aby wyszła idealna, warto mieć w domu specjalną blachę właśnie do wypiekania pizzy. Z kolei tarta jest wypiekiem, który można przyrządzić i na słodko, i na słono. To dania, które przyrządza się szybko i łatwo, a ponadto można je zrobić na tak wiele sposobów, że z pewnością każdy znajdzie dla siebie ulubiony. Formy do tarty wyglądają bardzo charakterystycznie. Są okrągłe, z rozszerzającymi się karbowanymi brzegami.
Na zakończenie przedstawiam Ci prosty przepis na słodką tartę z malinami. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz je zastąpić innymi owocami sezonowymi. Do jej przygotowanie będzie Ci potrzebna okrągła forma do tarty o średnicy 24 cm. Jeśli masz większą formę, zwiększ proporcje wszystkich składników. Powodzenia!
Składniki:
Ciasto:
Krem:
Dodatki:
Przygotowanie:
1. Ugotuj budyń (do rondelka wlej 250 ml mleka, a w pozostałych 50 ml rozpuść proszek). Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij serek mascarpone z lodówki, niech nabierze temperatury pokojowej.
2. Pora na przygotowanie ciasta kruchego. Zacznij od 180 g mąki (najlepiej pszenną typ 550 lub 500). Dodaj 3 płaskie łyżki cukru pudru (30 g) oraz szczyptę soli. Pół kostki masła (100 g) pokrój na kawałki i dodaj do reszty. Dodaj żółtko. Wyrób ciasto ręcznie, zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
3. Do pieczenia tarty z podanych składników wybierz formę do tarty o średnicy 24 cm. Posmaruj dno i brzegi odrobiną masła. Wyjmij ciasto z lodówki i dokładnie wyłóż nim dno formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aby się zarumienił. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
4. Pora na zrobienie kremu. Do serka mascarpone (200 g) dodaj 4 płaskie łyżki cukru pudru (40 g). Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Dodaj wystudzony budyń. Możesz też dodać pokruszoną laskę wanilii lub cukier waniliowy dla smaku. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Rozprowadź równomiernie masę na wystudzonym spodzie. Na wierzch ułóż maliny lub inne owoce. Mogą być jeżyny lub jagody.
5. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podsmażyć wiórki kokosowe na patelni i udekorować nimi ciasto. Wiórki kokosowe (130 g) z cukrem (2-3 łyżki) podsmaż na 2 łyżkach masła. Zarumienionymi wiórkami posyp tartę. Smacznego!