Boże Narodzenie to bardzo ważne święto w naszej kulturze, które wiąże się z pięknymi tradycjami. Wspólne kolędowanie, udział w nabożeństwie, prezenty świąteczne, kolacja wigilijna - to tylko niektóre ze zwyczajów bożonarodzeniowych, które cieszą się dużą popularnością. Przyjęło się, że święta spędzamy w gronie rodzinnym. To idealny czas na odwiedziny u krewnych, których dawno nie widzieliśmy. Zanim jednak zaczniemy spotkania z dalszą rodziną, trzeba przygotować się do Wigilii. Jak nakryć stół wigilijny? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, dobrze trafiłaś! W naszym artykule poruszymy wszystkie istotne aspekty tego zagadnienia. Przekonaj się, że tradycyjne nakrycie stołu na Boże Narodzenie nie musi być skomplikowane!
Nakrycie stołu bożonarodzeniowego powinno być jednak dobrze przemyślane. Jeśli chcesz, aby wigilijny stół wyglądał pięknie, zadbaj nie tylko o świąteczne dekoracje, ale także o to, aby wszystkie naczynia na stole tworzyły harmonijną całość. Elegancki serwis obiadowy, waza do zupy, filiżanki, szklanki itd. - warto upewnić się przed świętami, że wszystkie te elementy są w dobrym stanie i będą się razem elegancko prezentować.
Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym należy położyć biały obrus. Biel obrusu ma symbolizować dobre intencje osób zasiadających do kolacji wigilijnej. Biały obrus ma jedną bardzo istotną zaletę - będzie z pewnością pasował do dekoracji i elementów zastawy stołowej. Dobrym rozwiązaniem jest położenie na odświętnym obrusie eleganckiego czerwonego lub ciemnozielonego bieżnika, który dodatkowo doda świątecznego charakteru nakrytemu stołowi i jednocześnie będzie chronił biały obrus przez zabrudzeniami. Po Wigilii możesz nakryć świąteczny stół kolorowym obrusem, najlepiej z jakimś świątecznym wzorem.
Bardzo ważne jest dobranie odpowiednich naczyń. Nakrycie stołu na święta Bożego Narodzenia powinno być eleganckie. Porcelana i ponadczasowe szklane naczynia to najlepsze rozwiązanie. Świąteczne potrawy zaserwowane na stylowych talerzach i półmiskach będą się prezentować bardziej zachęcająco. Osobom, które szukają eleganckiego serwisu obiadowego na ważne okazje, proponujemy klasyczne serwisy obiadowe z białej porcelany. Taki serwis, utrzymany w kolorze czystej bieli lub ozdobiony delikatnym wzorem, przyda Ci się nie raz. Możesz wybrać serwis tradycyjny z okrągłymi talerzami jak i bardziej nowoczesny serwis obiadowy kwadratowy, z naczyniami o kształcie kwadratu. Dobrym rozwiązaniem, jest serwis obiadowy porcelanowy, który obejmuje cukiernicę, mlecznik, sosjerkę itd.
Nie da sie ukryć, że najwięcej uroku mają naczynia świąteczne. Piękna zastawa stołowa z typowym motywem świątecznym, może towarzyszyć Ci na święta przez wiele lat. Dzieci uwielbiają kubki z Mikołajem czy reniferem. Sam przyznasz, że nie ma nic bardziej klimatycznego jak wypicie ciepłej herbaty w świąteczny wieczór z filiżanki w kolorach świąt.
Do tradycyjnych dań podawanych podczas wieczerzy wigilijnej należą barszcz z uszkami, zupa grzybowa, a także żurek. W większości domów na świątecznym stole pojawia się przynajmniej jedna z tych zup. Stąd też warto zaopatrzyć się wcześniej w stylową wazę do zupy, która uzupełni świąteczne nakrycie stołu bożonarodzeniowego. Sprawdzi się zarówno tradycyjna waza do zupy z ceramiki lub porcelany jak również model z podgrzewaczem, który pozwoli na dłużej zatrzymać ciepło serwowanej zupy.
A skoro mowa już o wazach z podgrzewaczem, warto zaznaczyć, że na elegancko zastawionym stole wigilijnym przydadzą się nie tylko wazy, ale także inne naczynia z podgrzewaczem. Możesz w nich chociażby zaserwować ciepłe dania rybne, nie martwiąc się, że potrawa nie utrzyma pożądanej temperatury.
Osoby, które zastanawiają się nad tym, jak nakryć stół, powinny pomyśleć i o tym, jak podawać słodkie przekąski. Tradycyjne świąteczne ciasta jak makowiec, sernik, keks i inne możesz zaserwować na eleganckiej paterze. Do przechowywania cukierków i ciasteczek domowej roboty świetnie sprawdzą się ozdobne puszki oraz słoiki świąteczne na słodycze.
Zobacz koniecznie artykuł: Jak przechowywać ciasto?
W zależności od swoich potrzeb wybierz na model z nóżką lub bez niej, z pokrywką lub bez. Dlaczego patera? To naczynie, które wyeksponuje świąteczne ciasta. Jeśli w dodatku zdecydujesz się na model z pokrywą, nie musisz martwić się tym, że pokrojone kawałki ciasta wyschną.
Planując nakrycie stołu świątecznego, nie możesz zapomnieć o odpowiednich naczyniach do serwowania wody, wina i innych napojów. Jeśli chodzi o wodę i wino, niezbędne będą szklanki i kieliszki. O ile wybór odpowiednich szklanek nie jest zbyt skomplikowany, o tyle przy wyborze kieliszków, pamiętaj, że muszą one pasować do rodzaju serwowanego wina. Kieliszki do białego wina mają wysoką nóżkę i niezbyt dużą czaszę, która wyraźnie zwęża się ku górze. Natomiast kieliszki do wina czerwonego cechują się dużą, szeroką czaszą, której kształt umożliwia stykanie się trunku z powietrzem na stosunkowo dużej powierzchni. Jeśli planujesz zaserwować uczestnikom wieczerzy wigilijnej dwóch różnych rodzajów wina, pamiętaj, że najpierw podaje się lżejsze, a później cięższe.
Herbatę, wodę, kompot lub sok możesz ustawić na stole w dużych dzbankach. Do wody i soku przyda się klasyczny, prosty dzbanek ze szkła. Natomiast grzane wino możesz podać w eleganckim dzbanku z ceramiki, kamionki albo porcelany. Do serwowania herbaty przydadzą się dekoracyjne imbryczki. Pamiętaj, że dzbanki, imbryki i inne naczynia powinny tworzyć harmonijny pod względem estetycznym zestaw.
Jeśli stawiasz sobie pytanie, jak nakryć stół na święta, na pewno zależy Ci na tym, aby zrobić dobrze wrażenie na uczestnikach kolacji wigilijnej. Przyda się zatem wysokiej jakości komplet sztućców ze stali nierdzewnej. Chyba zgodzisz się z nami, że Wigilia to ważna okazja. Warto zadbać o jej odpowiednią oprawę. Sztućce z różnych kompletów nie zrobią dobrego wrażenia na Twoich gościach. Stylowy komplet sztućców o ponadczasowym designie to inwestycja na wiele lat. Użyjesz go nie raz podczas różnych ważniejszych okazji.
Z myślą o osobach, które chciałyby nakryć stół na Boże Narodzenie, bazując na zasadach savoir-vivre'u, przygotowaliśmy krótkie zestawienie tych zasad. Mamy nadzieję, że pomogą Ci one tak nakryć do stołu wigilijnego, aby pięknie się prezentował, a goście czuli się komfortowo.
Jak już wspomnieliśmy, naczynia ustawione na świątecznym stole powinny być utrzymane w tym samym stylu. Dobrym rozwiązaniem są gotowe serwisy obiadowe - utrzymane w podobnym stylu talerze i pozostała zastawa pozwolą Ci uniknąć chaosu na stole wigilijnym. Bardzo ważne jest właściwe ustawienie talerzy. Powinny być oczywiście ustawione w kolejności serwowanych świątecznych potraw. Jeśli przykładowo zamierzasz zacząć kolację wigilijną od przystawek, talerzyki do nich powinny znajdować się na większych talerzach do dania głównego.
Kieliszki z kolei należy ustawić po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami. Podobnie jak w przypadku talerzy, również w tym przypadku istotna jest kolejność serwowanych trunków. Z lewej strony nakrycia stawia się naczynie na wodę - szklankę lub duży kieliszek.
Jak odpowiednio rozłożyć sztućce na elegancko nakrytym stole? Po obu stronach talerzy. Należy przy tym uwzględnić kolejność używania sztućców, zaczyna się od zewnętrznej strony. Chcesz podać uczestnikom kolacji wigilijnej przekąski? W takim razie po prawej stronie talerza połóż nóż do zakąsek, obok noża do dania głównego.
Standardowo podczas kolacji wigilijnej jemy dania rybne. Stąd też należy przygotować również specjalne sztućce do ryb. Chodzi o widelec i szeroki nóż w kształcie łopatki, który służy do wygodnego oddzielania mięs od ości. Nie masz specjalnych sztućców do ryb? Ostatecznie możesz zastąpić je nożem i widelcem, które używane są podczas obiadów.
Zarówno podczas Wigilii jak i innych okazji możesz zaserwować swoim bliskim zupę w bulionówkach. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku musisz przygotować także specjalne łyżki do bulionu. Łyżki tego typu kładziemy po prawej stronie nakrycia, pomiędzy nożami.
Przy każdym nakryciu głównym powinno się położyć trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad nakryciem powinny znaleźć się sztućce do deserów oraz łyżeczka. Do deserów lodowych używa się charakterystycznej długiej i wąskiej łyżki, natomiast do owoców i serów noża. Pozostałe sztućce podaje się gościom wraz z serwowanymi potrawami.
Pamiętaj, że bardzo ważna jest wygoda biesiadników. W praktyce oznacza to, że świąteczny stół i krzesła muszą być ustawione w taki sposób, aby wszyscy mieli łatwy dostęp do swoich miejsc. Zwróć przy tym uwagę, czy odstęp między nakryciami jest na tyle duży, by biesiadnicy mogli komfortowo spożywać kolejne potrawy. Dekoracje powinny być ustawione w przemyślany sposób, aby nie zasłaniać rozłożonych na stole potraw.
Właściwe rozsadzenie gości to obowiązek gospodarzy. Zgodnie z zasadami savoir-vivre'u panie i panowie powinni siedzieć na przemian. Jednak pamiętaj, że pań nie sadza się na końcu wigilijnego stołu. Po prawej stronie gospodyni lub naprzeciwko gospodarza domu zajmuje miejsce najważniejszy gość.
Skoro omówiliśmy już kwestię wyboru obrusa, naczyń i sztućców, a także rozsadzenia gości, warto poruszyć także temat świątecznych dodatków. Jak nakryć stół na Wigilię, aby podkreślić wyjątkowy charakter tego wieczoru? Warto postawić na przeróżne dodatki na święta. Mogą to być chociażby figurki świąteczne takie jak złoty renifer lub biała porcelanowa choinka, które dodadzą blasku na Twoim wigilijnym stole. Świetnym elementem dekoracji świątecznego stołu będzie też stroik świąteczny. Własnoręcznie wykonana dekoracja stołu sprawi, że świąteczny klimat będzie jeszcze bardziej odczuwalny!
Do klasycznych dekoracji stołu bożonarodzeniowego zaliczają się świeczki i świeczniki. Zapalone świeczki to symbol dobra i miłości. Jeśli zdecydujesz się na grubszą świecę z motywem świątecznym, możesz zrezygnować ze świecznika. Pięknie zdobiony świecznik pozwoli Ci jednak na wyeksponowanie świecy. Doda uroku całemu stołowi.
Udekorowanie stołu na święta powinno stanowić spójną całość. Jednak możesz zdecydować się na określony styl aranżacji świątecznego stołu w zależności od Twoich upodobań. Standardowo dużą popularnością cieszą się tradycyjne aranżacje stołu wigilijnego z białym obrusem i dodatkami ze świątecznymi motywami. Niezależnie od tego, na jaką aranżację się ostatecznie zdecydujesz, pamiętaj, by nie przesadzić z ilością dodatków planując dekorację stołu. Zadbaj o to, aby nakrycie stołu przy wigilijnym stole było eleganckie i jednocześnie funkcjonalne. I przede wszystkim ciesz się wraz z rodziną niepowtarzalną atmosferą świąt Bożego Narodzenia! Możecie przystroić stół wspólnie, co z pewnością przyniesie wiele radości.
Masz już pomysł na dekoracje stołu wigilijnego takie jak świąteczny stroik, ozdoby świąteczne i elementy nakrycia stołu? Menu świąteczne gotowe? Niepowtarzalny klimat uzupełniony pięknymi elementami aranżacji stołu wniosą oczywiście tradycyjne potrawy wigilijne - potrawy rybne, barszcz czerwony, sałatka jarzynowa, sos grzybowy, zupa rybna, czy połączenie kiszonej kapusty z suszonymi grzybami. Aby je przyrządzić, polecamy dobre garnki kuchenne renomowanych producentów.